Ingrijitor batrani la domiciliu – nivel 1

Cursul de calificare Ingrijitor batrani la domiciliu este furnizat gratuit si va fi finalizat prin obtinerea unui certificat de calificare profesionala tiparit de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei in regimul actelor de studii. Certificatul de calificare profesionala se elibereaza insotit de o anexa- suplimentul descriptiv- in care se precizeaza competentele profesionale dobandite.

Avantajele participarii la curs:
– Certificat de calificare nivelul I;
– Formatorii sunt specialisti cu experienta semnificativa in domeniul social, medical, psihologic;
– Subventie lunara pentru participantii la curs;
– Servicii gratuite de orientare, consiliere profesionala.
– Examen finalizat cu obtinerea certificatului de calificare in meseria de ingrijitor batrani la domiciliu, care poate fi recunoscut european prin aplicarea Apostilei de la Haga.

Profilul persoanei care practica meseria de Ingrijitor batrani la domiciliu: trebuie sa fie pregatita psihic pentru o astfel de meserie, sa cunoasca foarte bine ce implica aceasta si, mai ales, cum trebuie sa se comporte cu un om batran si bolnav. Pentru a fi ingrijitor de batrani este necesar sa ai abilitatea de a empatiza cu suferinta pacientului, dar si sa fii o persoana suficient de puternica pentru a nu te pierde cu firea in situatii de criza.

Competenţe/abilităţi specifice/caracteristici proprii : calm, răbdare, respect, disponibilitate de comunicare, corectitudine, operativitate, promptitudine, păstrarea unei atitudini adecvate în situaţii critice, atenţie distributivă, capacitate de concentrare, capacitate de reacţie în situaţii neprevăzute, îndemânare, adaptabilitate, conştiinciozitate, perseverenţă, obiectivitate, simţ organizatoric, responsabilitate în luarea deciziilor.

Ce lucruri trebuie sa cunoasteti pentru a avea succes in aceasta meserie:

–  Tabieturile si programul batranului
–  Modalitati de socializare
–  Acordarea primului ajutor
–  Pastrarea calmului in situatii de criza

Tabieturile batranului
Sunt persoane care au anumite tabieturi, asa ca in limita posiblitatilor, o ingrijitoare de batrani trebuie sa se straduiasca sa le respecte. Daca batranul bea in fiecare dimineata ceai, daca are o anumita emisiune pe care o urmareste, daca vrea in fiecare dimineata sa citeasca presa etc, ingrijitoarea trebuie sa se preocupe de aceste lucruri, astfel incat viata pacientului sau sa fie cat mai placuta si usoara. Este absolut necesar ca o ingrijitoare de batrani sa cunoasca programul batranului, la ce ora trebuie sa se trezeasca, care este ora sa de somn, cand anume trebuie sa serveasca masa si sa isi ia medicamentele. Pentru o ingrijitoare de batrani aceste informatii sunt esentiale, asa ca trebuie sa le cunoasca in detaliu.

Modalitati de socializare
Este foarte important ca o ingrijitoare de batrani sa comunice si sa socializeze cu batranul. Aceasta socializare va face mult mai usor procesul de ingrijire, va stabili o legatura importanta intre cei doi si va aduce nenumarate beneficii pacientului.
Momentele de socializare aduc bucurie batranului si il fac pe acesta sa se simte bine, important. Starea psihica a batranului este foarte importanta pentru sanatatea generala a acestuia, asa ca o ingrijitoare de batrani ar fi bine sa abordeze diverse subiecte de discutie cu pacientul. Discutati despre subiectele preferate ale pacientului, despre familie, despre invatamant si alte subiecte care ii fac placere.

Acordarea primului ajutor
Notiunile minime de prim ajutor sunt esentiale pentru sanatatea pacientului. O ingrijitoare de batrani trebuie sa stie cum sa reactioneze in cazul in care pacientul cade, se loveste sau se ineaca. De multe ori, aceste informatii pot face diferenta dintre viata si moarte.

Pastrarea calmului in situatii de criza
O ingrijitoare de batrani trebuie sa fie foarte calma si sa gandeasca la rece atunci cand apar diverse situatii de criza. Asadar, daca pacientului i se face rau, ingrijitoarea trebuie sa sune de urgenta la salvare si sa explice operatorului cu exactiate ce s-a intamplat, care este starea pacientului, numele si adresa la care trebuie sa vina salvarea.

Daca cunoasteti si o limba straina, aveti posibilitatea de a va angaja in strainatate, unde salariile sunt mai mari, insa oriunde se va cere certificatul de calificare!!!