Credibilitatea profesionala

Ai credibilitate profesionala datorita rezultatelor pe care le obtii la locul de munca?

Este legata credibilitatea profesionala de profesionalism?

Ce este credibilitatea profesionala?

In cadrul acestui material vom incerca sa raspundem la aceste intrebari, insa primul lucru care trebuie spus este ca piata libera va recompensa credibilitatea profesionala mai mult decat orice alta capacitate legata de profesionalism.

Cu siguranta, in afara de persoanele publice sau de cei prezentati in presa, exista o multime de profesionisti. Desi nu-i vedem la televizor sau in ziar, ei activeaza in domeniile lor, construindu-si credibilitatea profesionala in mod sustenabil in fiecare zi in jurul nostru. Un alt lucru ascuns de ochii nostri sunt toti profesionistii si oamenii de afaceri care cauta compania unor oameni, care fie sunt in dezvoltare profesionala, fie au dat deja dovada unei credibilitati profesionale.

Desigur, aceasta credibilitate se poate obtine si prin metode negative si lipsite de integritate. Totusi,  integritatea este ingredientul necesar succesului de durata in economia de piata.

Poate ne-ar fi greu sa ne gandim ca o persoana simpla, care porneste la drum  fara niciun avantaj, studii, relati, experienta sau bani ar putea sa isi construiasca credibilitatea profesionala necesara succesului in cariera. Dar e posibil. Daca realizam ca noi suntem responsabili de acest lucru.

Ati auzit astfel de remarci: “Da, dar tu ai prins un tren bun, eu sunt prea tanar, sunt prea in varsta, nu am studii superioare sau cel putin, nu cele necesare pentru acest post.”?

Cel mai usor este sa te ascunzi in spatele unui “nu sunt motivat”, sau “nu mi-a zis sa fac asta sau cealalta” sau “sigur, ei performeaza pentru ca au mai multa experienta si sunt mai motivati, asa o sa fiu si eu cand ajung ca ei” sau “eu nu pot”. Cu aceste scuze de fapt ne spunem noua insine ca nu noi suntem de vina, ci trenul care nu opreste in statia noastra, firmele, patronii si managerii.Nu vei ajunge niciodata ca ei daca nu incerci singur.


Vina poate fi atribuita acelor persoane, daca noi nu suntem dispusi sa facem nimic pentru a ne spori sansele. Daca, insa, suntem dispusi si chiar ne schimbam atitudinea si abordarea intr-una de genul: “Voi incerca pana cand voi reusi” si imi voi schimba perspectiva atunci cand va fi necesar pentru a obtine rezultatele pe care mi le doresc, vom observa ca sansele vor fi mai multe.

Elemente comune in cariera ale celor care reusesc sa isi construiasca credibilitatea profesionala: prezinta incredere, credibilitate si au abilitati universale, polivalente.

Caracterul credibil si abilitatile universale sunt acum accesibile oricarei persoane care isi doreste sa investeasca in viitorul sau. In prezent avem in jurul nostru multiple oportunitati de a ne dezvolta potentialul. Nu ne ramane de facut decat sa alegem varianta cea mai potrivita pentru directia aleasa.

Daca insa in loc sa ne asumam responsabilitatea pentru dezvoltarea caracterului si a abilitatilor universale, ne multumim cu ideea ca nu noi trebuie sa ne schimbam, ci lumea din jurul nostru (legislatia, guvernul, angajatorii, reprezentantii departamentului de resurse umane, agentiile de recrutare sau patronii), atunci, in acel moment nu facem decat sa pierdem controlul asupra celei mai sigure cai spre succes, puterea de a alege.

Astfel, credibilitatea profesionala este o alegere pe care o facem.

Trebuie sa alegem sa citim o carte sau o revista de specialitate, in loc sa ne uitam la televizor. Trebuie sa alegem sa ne tinem de cuvant. Trebuie sa alegem sa initiem o discutie cu o persoana care ne poate critica. Trebuie sa alegem sa ne ajutam colegii, chiar daca ei ne-au refuzat cand le-am cerut o mana de ajutor. Trebuie sa alegem sa gandim in perspectiva, in loc sa ne multumim cu confortul gandirii pe termen scurt. Trebuie sa alegem sa ne concentram pe rezultate si sa vedem partea pozitiva, in loc sa barfim cu colegii despre schimbarile in rau din firma.

Aceste alegeri succesive sunt cele mai bune indicii ca suntem pe drumul cel bun, acela de a ne construi credibilitatea profesionala care ne va aduce succesul profesional dorit.