Modele de formare a carierei

In cadrul acestui material va prezentam modelele si modalitatile prin care fiecare angajat poate avansa in cariera profesionala:

1.    Vertical ascendenta

In cadrul aceleiasi companii, o persoana urca succesiv, treapta cu treapta, pana la nivelul superior al competentei. Acest tip de cariera implica responsabilitate, rabdare si o serie de abilitati specifice companiei. Avantajele sunt multiple: devii cunoscut, beneficiezi de experienta acumulata si de istoricul companiei, dezvoltarea abilitatilor se realizeaza concentrat, creste gradul de specializare.

Un dezavantaj il poate reprezenta reducerea provocarilor; petrecand mai mult timp intr-o companie, putine sunt lucrurile care te pot surprinde.

2.    Ascendenta in zigzag

Schimbarea succesiva a industriilor pentru posturile oferite. Obiectivul: avansarea ierarhica si ca responsabilitati. Acest tip de cariera, urmat constient, denota o mare dorinta de putere generata de nevoia subiectiva de recunoastere sociala, conferita de statutul asociat unei pozitii ierarhice; totodata, aceste persoane au un mare potential de leadership.

In cazul fericit in care aceasta dorinta de avansare este sprijinita de un bagaj de cunostinte si de abilitati care sa confirme avansarea, o astfel de persoana este un castig pentru orice organizatie. Pe de alta parte, gradul de stabilitate pe termen lung este redus. De asemenea, sunt putine modalitati de a gestiona o astfel de personalitate, instrumentele traditionale de team-management dovedindu-se a fi limitate ca eficienta.

3.    Oblic ascendenta

Beneficiind de continua crestere a experientei, de acumularea cunostintelor si de dezvoltarea abilitatilor, o persoana are o crestere succesiva, chiar cu schimbarea companiei/industriei. Persoana acumuleaza astfel abilitati si cunostinte specifice profesiei, fiind capabila sa le aplice fara eforturi deosebite de adaptare. Un exemplu este constituit de transferul din cadrul unui departament in altul, pe o pozitie superioara ca statut, din considerente personale sau din ratiuni organizatorice. Fie ca a intervenit o plafonare, fie atingerea obiectivelor organizationale necesita utilizarea abilitatilor unei persoane intr-o directie noua, aceasta modificare aduce un plus de dinamism si implicare, datorate noilor provocari.

4.    Orizontala

In primul caz, avem in vedere o piata locala, unde atingerea pragului superior din punctul de vedere al ierarhiei structurii locale, determina schimbari pe pozitii similare in companii si/sau industrii diferite.

Al doilea caz vizeaza top management-ul. Dupa atingerea pragului de Director National de Vanzari sau de Director General, in cazul lipsei oportunitatilor sau a dorintei de avansare internationala, persoana este nevoita sa se deplaseze pe orizontala, in alte companii sau industrii, pe pozitii similare. Se acumuleaza in acest mod o bogata experienta in management, aplicabila in diverse companii. Pericolul il constituie insa aplicarea excesiva a „best-practice”-urilor dintr-o industrie in alta, fara adaptari sau preocupari legate de specific, persoana bazandu-se pe rezultatele precedente.

5.    Haotica

Un prim caz este dat de schimbari constiente de cariera sau modificari neprevazute, datorate conjuncturii sau indeciziei. Personalitatea ce domina acest gen de cariera este una caracterizata de flexibilitate, cu o mare putere de adaptare si de acumulare de cunostinte. Avantaje: orizont larg de optiuni, aportul consistent de idei, suflu nou in cadrul companiei, adaptabilitatea la diferite stiluri manageriale.

Dezavantaje: non-specializarea, lipsa planificarilor pe termen lung si perceptia sociala generala asupra unor astfel de experiente, caracterizate drept nestatornice. Al doilea caz este, in general, intalnit in situatii fortuite: perioade de recesiune locala sau nationala, caracterizate de o rata mare a somajului intelectual; crize pe plan personal; evenimente neprevazute (preluari, fuziuni). Astfel, persoana este nevoita sa adopte decizii defavorabile in ceea ce priveste cariera.

Ce tip de dezvoltare aveti pana acum?

Ce tip de dezvoltare alegeti pentru viitor, tinand cont de particularitatile dumneavoastra?