Rezolvarea conflictelor

Ti s-a intamplat sa ai un conflict de munca cu un sef sau un coleg?

Chiar daca nu ti s-a intamplat este foarte posibil ca in timp sa te gasesti intr-o astfel de situatie.

Seful vine la tine si-ti spune ca e multumit.

Trebuie sa faci ceva altfel risti sa-ti periclitezi serviciul.

Fie ca este vorba de modul in care te porti in sedinte, fie de modul in care raspunzi atunci cand esti delegat cu o noua sarcina, atunci cand ti se cere ajutorul la o anumita problema sau modul cum te comporti cu colegii.

Instinctul uman de aparare se activeaza de cele mai multe ori in astfel de situatii. Acesta se manifesta prin criticarea sefului si/sau a colegilor, prin opunerea la schimbare si nu in ultimul rand prin conceperea a tot felul de teorii despre cum noi avem dreptate si nu seful/sefa sau colegii din jurul nostru.

Care este modalitatea optima de a raspunde intr-o astfel de situatie? In primul rand trebuie sa ne punem o serie de intrebari care sa ne ajute sa clarificam si sa percepem realitatea cat mai aproape de adevar. Spun asta pentru ca realitatea perceputa de noi nu este neaparat realitatea pe care o vad si ceilalti. Perceptia noastra este influentata de multi factori, printre ei aflandu-se valorile noastre, nevoile, ambitia, personalitatea, si nu in ultimul rand scopul nostru principal.

Exemplu: Sa spunem ca pentru mine respectul este foarte important, acesta concretizandu-se in a petrece mult timp cu oamenii din jurul meu astfel incat sa-i cunosc foarte bine si invers. Daca seful meu, desi lucreaza in companie de 2 ani, nu ma cunoaste si nu stie nimic despre familia mea si totusi imi da un avertisment sau imi face o critica severa la adresa muncii mele, eu voi percepe aceasta critica drept una superficiala si nefondata.

Pentru a ne clarifica validitatea acestei realitati sau situatii, ne putem pune noua si colegilor in care avem incredere, urmatoarele intrebari:

 1. Care sunt lucrurile pe care le fac cel mai bine?
 2. Care sunt situatiile in care am cele mai bune rezultate?
 3. Care sunt lucrurile pe care le pot face si mai bine in viitor?
 4. Care sunt situatiile in care pot pot avea rezultate si mai bune in viitor?
 5. Ce ar trebui sa nu mai fac in viitor astfel incat sa am rezultate mai bune?
 6. Cu ce pot contribui eu cel mai mult la performanta echipei?
 7. Care sunt cele mai importante valori pentru mine la serviciu?
 8. Ce trebuie sa se intample ca aceste valori sa fie demonstrate sau satisfacute?
 9. Care dintre regulile de la intrebarea 8 nu ma ajuta sa obtin cele mai bune rezultate in situatii dificile, complexe sau de conflict?

Avand in vedere ca autocunoasterea este primul pas necesar pentru a rezolva orice conflict sau problema, uneori schimbarea perceptiei asupra realitatii sau a situatiei respective poate amortiza conflictul prin abordarea unui nou stil de comunicare sau a unei noi atitudini.

In cazul in care autocunoasterea nu reuseste sa aplaneze conflictului, atunci raman urmatoarele alternative de rezolvat problema:

 • partile implicate pot vorbi deschis despre solutia optima, sprijinul necesar si agrearea unui termen pana la care comportamentul sau performanta dorita sa fie realizate
 • tu poti initia comunicarea activa si frecventa cu cealalta parte, astfel incat sa-i intelegi cat mai bine nevoile si asteptarile. Deseori aceasta abordare se intalneste cu rezistenta data de atitudinea “Dar de ce eu? De ce sa ma cobor eu si sa-i fac pe plac celuilalt?” Daca te regasesti in situatia aceasta, atunci iti poti clarifica nevoile tale prin raspunsul la urmatoarea intrebare: “Sunt dispus sa risc distrugerea acestei relatii astfel incat sa-mi pastrez valorile si regulile, indiferent de valabilitatea lor?”
 • partile implicate pot vorbi deschis despre solutia de a intrerupe relatia astfel incat sa nu se produca mai multe daune de ambele parti. Aceasta abordare este uneori necesara astfel incat sa nu ramai marcat de efectele secundare produse de un conflict care poate dura luni de zile.

Rezolvarea conflictelor este o competenta fara de care nu putem progresa in cariera. Imperfectiunea umana va persista sa contribuie la crearea conflictelor pe parcursul carierei noastre. Ca urmare, capacitatea noastra de a rezolva situatiile produse de conflicte va determina masura in care ne vom construi cariera si realiza potentialul.